Magija, Vlaška magija, Knjiga Vlaska magija, Vlaška magija, Jasna Jojić, knjige, vlaska magija vlaška magija knjige Jasne Jojić vlaške bajalice i rituali knjige naručite na telefon 065/216-416-0. Ispovesti vračara, rituali, amajlije, bajalice

Žene u magiji: Predrasude kroz vekove – lov na vlašku vračaru pred 21 vek

BORSKI SUD PRESUDIO – LJUBINKA NIJE VEŠTICA

U Boru se na samom kraju 20. veka, ponovo zabeležen slučaj progona jedne veštice – Ljubinka Surdulović, sedamdesetogodišnja starica iz borskog sela Metovnice kod Bora za jednu noć postala je medijsko ime ne samo u lokalnim već i u glasilima čitavog sveta koji su rado preuzeli izveštaje srpske štampe.  Pričalo se da je ona 12. avgusta 1998. godine sa raspletenom kosom i naga, u predvečerja na obližnjoj Brestovačkoj reci prizivala na zemlju đavole koji svim žiteljima Metovnice sada nanose štetu. Već sutradan ujutru žigosana je od cele svoje okoline, proglasili su je vešticom koja uz pomoć svoje crne mačke pravi loše mađije.

Sa njom su prestali da razgovaraju komšije, izbegavali su je čak i njeni najbliži. A kap je prelila čašu kada joj  nadležni nisu uputili poziv za glasanje. Okolina je počela da bruji deleći javno mnjenje na one što misle da ova žena zaslužuje šikaniranje koje preživljava i one koji smatraju da svaki pojedinac  ima pravo na svoja uverenja i da se u njegov lični život niko ne sme mešati.

Baka Ljubinka je prvo istrpila šikaniranje, potom je presavila tabak i tužila one koje je smatrala najodgovornijima za ovo stanje, i na kraju dala svoju priču  novinarima. Iza kulisa o crnomagijaškoj vlaškoj aktivnosti čučala je međutim sentimentalna priča o tužnoj sudbini jedne usamljene žene.

Ispostavilo se da je Ljubinka Surdulović siromašna penzionerka. Ćerka joj se već odavno skućila sa mužem i od tada živi sama. Od svoje majke naučila je da obrede i tradiciju valja poštovati pa je svake godine 12. avgusta, na Poklade – najveći praznik kod Vlaha, izlazila na reku i obavljala ritual koji je naučila od predaka. Verovala je da će time sprečiti moguće zlo za svoje najbliže. Uz bajalicu  “Kako voda prođe kroz sito, tako i prokletstvo nek ode niz vodu…” ona je kroz sito prosipala vodu i niz reku puštala obredni hlepčić na koji je ubola četiri upaljene sveće.

Ali, na Poklade te 1998. godine, svetlost na reci, koja nikako da se ugasi, primetila je Desanka Žurž. Videla ga je iz svog dvorišta kada je  nešto posle osam sati uveče izašla da u bašti nabere paradajz. Pomalo uplašena a više radoznala, Desanka je ostavila činiju i  pošla prema obali. Kada se približila, otkrila je i ritual baka Ljubinke.

U strahu da se, kako je izjavila pred sudom u Boru, ne desi nešto loše deci koja se tu stalno igraju, Desanka je prvo zahtevala da Ljubinka prekine ritual. A kako je ova nije poslušala, glasno je vikala pozivajući u pomoć i ostale komšije. Oni su se odmah odazvali i na sudu posvedočili da su niz reku to veče zaista plovile sveće, da je baka Ljubinka u ruci imala sito ali da je  bila obučena a ne naga, kako je to Desanka sve vreme tvrdila.

Da li se Ljubinka zaista munjevito obukla kako je to tvrdila njena komšinica ili je Desanka taj momenat smislila, ostaće zauvek misterija. Ali, još to isto veče glasina o “seoskoj vračari koja gola šeta niz reku” munjevito se pronela selom a Ljubinka je, kako kaže zbog Desankinog ogovaranja, postala predmet javnog prezira i sramoćenja. “Kad god nekom umre svinja ili se razboli  dete”, požalila se na sudu “krive mene. Čak je i moja porodica postala predmet ismejavanja na svakom javnom mestu u Metovnici  pa me sada i rođena ćerka izbegava. Da sam veštica prvo bih sebi neku korist donela”.

A onda kao da se nečega dosetila pomalo  zajedljivo  je dodala “Ne bi valjda da sam moćna, živela u ovakvoj straćari, sama i sa ove dve, eto bele a ne crne mačke”.

Kako ne pripada ni jednoj sekti, ne bavi se crnom magijom i hrišćanka je, Ljubinka je odlučila da zaštitu i pravo na sopstveno ubeđenje zatraži od države. Njen advokat Slobodan Đurđević, uspeo je da dokaže da je Desanka Žurž, koja je ove glasine pronela po selu, izvršila krivično delo uvrede a tokom procesa odbranjeno je i pravo svakog pojedinca da sprovodi svoje religiozne običaje i čuva tradiciju predaka koja je duboko ukorenjena u svesti.

– Ljubinka nije vračara. Ona samo u pamćenju još uvek drži sećanje na prastare rituale kojim želi dobro i sebi i drugima.U ovom slučaju radi se o religioznom ritualu koji je nastao još pre pojave hrišćanstva i sličan je, po opisu pariskog etnologa Emilije Mason, onima koji su nađeni na hetitskim pločama, zapisani klinatskim pismom u Hatusi, desetak vekova pre nove ere, prenele su novine reči  advokata Đurđevića.

A mnogi su pomislili kako je zaista red da hajka na veštice napokon postane prošlost.

(odlomci iz knjige „Vlaška magija 2“ Jasne Jojić)

KAKO DO KNJIGE

Korica knjige Vlaska magija 2, Jasne Jojić.Knjiga se naručuje na telefon 065/216-416-0

Korica knjige Vlaska magija 2, Jasne Jojić.Knjiga se naručuje na telefon 065/216-416-0

Originalne knjige „Vlaška magija 1“, „Vlaška magija 2“, „Čuda vlaške magije“, „Magija biljaka – i lek i amajlija“, „Magijski kalendar za crvena slova“, „Magijski kalendar za srećne dane“ i sve druge knjige čiji je autor Jasna Jojić naručuju se na telefone: 065/ 216-416-0  i  011/ 2452- 019 i kupuju na kiocima „Future plus“ i u „Maxi“ i „C marketima“, a u Crnoj Gori u objektima Rokšpeda i megamarketima. Knjige Jasne Jojić koje se prodaju preko internet sajtova, na uličnim tezgama i sajmovima i u STR prodavnicama,… su pirati – falsifikati i u njima nećete čitati originalne tekstove.

OBAVEŠTENJE

Sadržaj sa ovog sajta  ne sme se kopirati ili reprodukovati u bilo kom obliku, elektronskim ili mehaničkim sredstvima, uključujući fotokopiranje i  presnimavanje bez predhodnog pismenog odobrenja autora. Informacije sa ovog sajta namenjene su u obrazovne svrhe i ne treba ih koristiti za dijagnostikovanje i lečenje zdravstvenih problema, bez konsultovanja stručnog lica. Autor i izdavač ni na koji način nisu odgovorni za neprimereno korišćenje podataka sa ovog sajta ili iz knjiga Jasne Jojić