Magija, Vlaška magija, Knjiga Vlaska magija, Vlaška magija, Jasna Jojić, knjige, vlaska magija vlaška magija knjige Jasne Jojić vlaške bajalice i rituali knjige naručite na telefon 065/216-416-0. Ispovesti vračara, rituali, amajlije, bajalice

Rekviziti vlaške magije i pravila bajanja, odlomci iz knjige Vlaška magija 2

Pravilo istok – zapad

Vlaške vračare požrtvovanije su, čini se čak i  od savremenih lekara. Svoje pacijente ljubazno primaju i vikendom i praznikom. Jedini period kada nije preporučljivo činiti uvid u dosuđeno stanje nekom pojedincu je vreme nakon zalaska sunca. Tada se pojavljuju zli demoni koji, kako je često govorila Desanka Perić, i ne moraju baš sve da čuju. Noć je zato vrlo često rezervisana za samostalno dejstvo vračara, izgovaranje bajalica, izvođenje rituala i prizivanje Meseca i zvezda u pomoć.

Korica knjige Vlaška magija 1
Korica knjige Vlaška magija 1

Ne baje se  ni ponedeljkom. Ali već sutradan a posebno utorkom, četvrtkom i subotom, vračare su u potpunosti spremne da pri me više desetina nesrećnika dnevno i da im pomognu. Vlaške vračare baju uz obavezno zevanje. Pri tom im koncentraciju, ima se utisak kvare najbeznačajnije stvari. Tako bi Radmila Novaković u sred mućkanja “leka” i izgovaranja očigledno užasno duge basme (nekako baš u trenutku kada bi se pacijentu učinilo da upravo zalazi u neki novi mističan svet), zastala. Zevnula bi i pogledala kroz prozor. Prokomentarisala bi kako je napolju eto, još uvek sunce… I kako god to drugi tumačili, samo minut kasnije zastala bi da počeša ruku ili kaže nekome da pristavi kafu. A potom bi sa iznenađujućom lakoćom nastavila da baje sa mesta gde je stala. Nasuprot tome čak i kada u sobi gde spravlja čini, desetina ljudi galami, ona se može u potpunosti isključiti. Bez greške ponavlja na stotine važnih stihova basme, izgovara je do kraja i još je dva puta ponovi.

Ovo su pravila duhovnog tretmana vračanja. Sve ostalo je stvar obreda koji se već po tradiciji izvode u različito vreme na raznim mestima.Vračara sama ili praćena svojim pacijentom u rano jutro odlazi na rečicu, opkoračuje vodu koja je tog trenutka čista i traži pomoć od zlih sila, bolesti ili ljubavnih muka. Sve to obavezno okrenuta licem prema istoku koji je kod Vlaha simbol života.

Jer za razliku od većine drugih naroda, kod Vlaha se sve što pripada htonskom (pa i krst) stavlja prema zapadu. Pravilo istoka osnovno je i u kultu mrtvih – pokojnici se kod Vlaha sahranjuju obrnuto  od hrišćana, licem prema zapadu. Po mitskim predanjima baš tamo odlaze njihove duše. Tako živi koji im se klanjaju, oplakuju i  pale sveće mogu to činiti obasjani svetlošću i toplotom koja prodire sa istoka. A njihovi potomci oplakujući ih i paleći im sveću, gledaju u Sunce koje izlazi.

Pravilo istoka koristi se i kod obreda koji se vezuje za prvi poj petlova. Kada zapevaju prvi petlovi, nešto posle tri ujutru vračare baju u sobi, izlaze na kućni prag (ili po potrebi na stepenice) i tu koriste priliku da zauzdaju nečastive. Ako se ritual izvodi unutra mora se  raditi pored vatre. Tamo gde nema otvorenih ognjišta vračara će upaliti određeni broj sveća i sa tom svetlošću prizvaće u pomoć dobre duhove.

(Odlomci iz knjige Vlaška magija 2 Jasne Jojić)

 

KAKO DO KNJIGE

Originalne knjige „Vlaška magija 1“, „Vlaška magija 2“, „Čuda vlaške magije“, „Magija biljaka – i lek i amajlija“, „Magijski kalendar za crvena slova“, „Magijski kalendar za srećne dane“ i sve druge knjige čiji je autor Jasna Jojić naručuju se na telefone: 065/ 216-416-0  i  011/ 2452- 019 i kupuju na kiocima „Future plus“ i u „Maxi“ i „C marketima“, a u Crnoj Gori u objektima Rokšpeda i megamarketima. Knjige Jasne Jojić koje se prodaju preko internet sajtova, na uličnim tezgama i sajmovima i u STR prodavnicama,… su pirati – falsifikati i u njima nećete čitati originalne tekstove.

OBAVEŠTENJE

Sadržaj sa ovog sajta  ne sme se kopirati ili reprodukovati u bilo kom obliku, elektronskim ili mehaničkim sredstvima, uključujući fotokopiranje i  presnimavanje bez predhodnog pismenog odobrenja autora. Informacije sa ovog sajta namenjene su u obrazovne svrhe i ne treba ih koristiti za dijagnostikovanje i lečenje zdravstvenih problema, bez konsultovanja stručnog lica. Autor i izdavač ni na koji način nisu odgovorni za neprimereno korišćenje podataka sa ovog sajta ili iz knjiga Jasne Jojić.