Rekviziti vlaške magije – katanac, čičak i med u ljubavnoj magiji, odlomci iz knjige Vlaška magija 1,

 
 

 

Korica knjige Vlaška magija 1

Korica knjige Vlaška magija 1

Lepljivi prsti strasti

 

Moralne norme uvrežene u staroj evropskoj tradiciji, kod Vlaha su oduvek odudarale. Ljubomora, posesivnost ili kratkotrajna promena partnera nisu bile zlo zbog koga bi neko bio napastvovan sopstvenom grižom savesti ili postavljan na stub društvenog srama. Mladi su se u ranijim vremenima još od najranijeg detinjstva pripremali za polno sazrevanje i promena partnera u određenim granicama bila je čak vrlo poželjna.  Time je možda još čudnije što je ljubavna magija kod Vlaha najrazvijenija, romantične basme najbrojnije i kažu najdelotvornije. Jer skoro da sve odreda imaju moć psihičkog vezivanja ljudi, toliko jaku da se to ponekad graniči sa fanatizmom.

Zato je i najrasprostranjeniji eksponat u ovim ritualima katanac. Simbol nečega što se može zaključati i otključati, zarobiti i osloboditi. Ispada čak smešno kada se sa željom da se osvoji neka osoba dođe kod vračare bez katanca. Tek iza njega slede med, kao bezopasno sredstvo koje lepi, užarci koji u magiji simbolišu ono što pali i bosiljak što svojim aromatičnim mirisima osvaja. Crveni ili beli konac, so, šećer i voda iz kuće obavezni su za identifikaciju ličnosti u magiji, a dodaci na svu tu hrpu naizgled besmisleno sakupljenih predmeta, zavise od pojedinačnog problema.

ćičak u medu - glavni rekvizit za buđenje strasti
ćičak u medu – glavni rekvizit za buđenje strasti

Često vračare zahtevaju i daščicu sa kućnog praga ukoliko se sumnja na prevaru supružnika, nož ako u svojim nadčulnim vizijama uvide da je razlog patnji osoba koja dolazi u kuću, srp ako se radi o osmišljenom uroku ili je nesrećnik žrtva naručene crne magije, pramen kose voljene osobe ako postoji obostrano interesovanje a nešto se među zaljubljenima ipak isprečilo, deo odeće kada se po narudžbini vezuje neko ko je daleko…. Uz sve to idu i ceduljice sa nevešto ispisanim imenima onoga ko poručuje ritual, i onoga koga se taj ritu- al dotiče. A po potrebi i fotografije.

Većina vlaških ljubavnih rituala u naslovu ima “đe dragošće” što očito govori da je dragost neprikosnovena posledica svih njihovih čini. Nijedan ritual iz ovih oblasti ne smatra se nečastivim i niko, od-avnina ne zalazi u pobude naručioca. Baš kao što se u selima Timočke krajine i Homolja i danas sve vračare i proročice bave ljubavnom magijom i svaka od njih zna veliki broj bajalica koje podstiču zaljubljivanje i trajno vezivanje. Najčešće za to spravljaju med u koji se dodaju latice suncokreta, belog nevena i listići zelenog i crvenog bosiljka, tamjan i komadić žara. Mešaju smesu nožićem i vrbovom grančicom o koju su belim ili crvenim koncem uvezani stručci bosiljka i metlice. Dok napitak mešaju izgovaraju stihove: “Slatki mede vodi me do (ime voljenog), ne daj mu da jede, ne daj mu da pije, ne daj mu da spava, ne daj mu da misli, nek’ ne može bez mene.  Nek’ se ugreje kao vatra, nek se usija kao žar, dok ne dođe do mene da vidi moje oči, da vidi moje usne, da vidi moje telo. I kako se lepi testo za ruke, kako se lepi čičak za vunu, kako se lepi pčela za cvet, nek’ se (ime voljenog) prilepi za mene i kako dete bez majke ne može i kako čovek bez vode ne može i kako cvet bez pčele ne može nek (ime voljenog) bez mene ne može”.

Med je začaran i kada se sa malo vode zagreje,  prebaje tri pu ta uz tamjan i grančicu bosiljka i uz pomoć Sveta Deva Marije (koja se obično priziva) daje se nesrećnoj osobi. Ona ga koristi kada dodiruje onoga koga voli. Pipka ga lepljivim prstima po kosi i odeći tako da se on “za nju zalepi”. Umesto meda može se koristiti i šećer. I bajalice se tada razlikuju pa uz ritual idu stihovi: “Kako vatra i hrana privlače ljude, kako ih privlače šećert, med i hleb, tako nek (ime) privlačna bude, njen glas, njeno telo, njen stas.Kako ljudi bez šećera, meda i hleba ne mogu tako da bez (ime) ne može (ime osobe koja se začarava), bez njenog glasa, bez njenog tela i bez njenog stasa”…

(Odlomci iz knjige Vlaška magija 1)

 

KAKO DO KNJIGE

Originalne knjige „Vlaška magija 1“, „Vlaška magija 2“, „Čuda vlaške magije“, „Magija biljaka – i lek i amajlija“, „Magijski kalendar za crvena slova“, „Magijski kalendar za srećne dane“ i sve druge knjige čiji je autor Jasna Jojić naručuju se na telefone: 065/ 216-416-0  i  011/ 2452- 019 i kupuju na kiocima „Future plus“ i u „Maxi“ i „C marketima“, a u Crnoj Gori u objektima Rokšpeda i megamarketima. Knjige Jasne Jojić koje se prodaju preko internet sajtova, na uličnim tezgama i sajmovima i u STR prodavnicama,… su pirati – falsifikati i u njima nećete čitati originalne tekstove.

OBAVEŠTENJE

Sadržaj sa ovog sajta  ne sme se kopirati ili reprodukovati u bilo kom obliku, elektronskim ili mehaničkim sredstvima, uključujući fotokopiranje i  presnimavanje bez predhodnog pismenog odobrenja autora. Informacije sa ovog sajta namenjene su u obrazovne svrhe i ne treba ih koristiti za dijagnostikovanje i lečenje zdravstvenih problema, bez konsultovanja stručnog lica. Autor i izdavač ni na koji način nisu odgovorni za neprimereno korišćenje podataka sa ovog sajta ili iz knjiga Jasne Jojić.