Odlomak iz Vlaške magije 1, Rituali protiv crne magije, Puštanje krvi

Seansa puštanja krvi

Korica knjige Vlaška magija 1

Korica knjige Vlaška magija 1

Čest je i ritual sa srpom i nožem na kućnom pragu. Srpom se simbolično seče zlo a nož koji je obajan vračara obično da svom klijentu da ga podmetne pod prag od ulaznih vrata. Kažu da će on oterati svakoga ko kući prilazi sa zlim namerama. A ako ga neko i preskoči, odaće se jer će se odmah čim zasedne, požaliti na iznena- dnu užasnu glavobolju.

puštanje krvi

puštanje krvi

Od bolesti koje donose zle vradžbine ili urok može se izlečiti i metodom puštanja krvi. Po tvrdnji dr Paunovića, ako se za  ostale rituale i može reći da su se proredili, za  ovaj se sa sigurnošću može tvrditi da je i danas na pragu trećeg milenijuma u ekspanziji. Da se čak i masovno primenjuje u tolikoj meri da u nekim selima negotinske krajine uzima oblik epidemije. To je i lako utvrditi jer ovaj oblik lečenja zahteva rezove po telu koji poput tetovaže nikada ne zarastaju.

Ožiljci su dugi po par santimetra, u skupovima po četiri, šest ili osam na jednom mestu. A u sparnim letnjim danima kada se radeći na selu skinu, kod mnogih žitelja ovog kraja mogu se videti niz ta kvih grupacija po leđima, rukama, ispod grudi i drugde po telu

Nema ničeg lošijeg nego kada iz bilo kojeg razloga oboli krv, misle Vlasi, ali se u tim prilikama ipak može pomoći goveđim rogovima. Primarijus dr Petar Paunović, pionir odeljenja etnomedicine pri Srpskom lekarskom društvu,   je prilikom svojih istraživanja sedamdesetih godina 20. veka, zabeležio slučaj S.M. stare 75 godina iz Kobišnice. Ona je decenijama na ovaj način lečila ljude. Imala je pet rogova koje je čuvala u platnu kao najveću dragocenost, ispod jastuka na kome spava.

puštanje krvi

puštanje krvi

Njen postupak se primenjivao na najbolnijem mestu. U vosku od saća kojim je prethodno zalila i zapušila rog sa već presečenim vrhom, ona je pletećom iglom bušila rupu. Tako obrađen rog stavljala bi na bolno mestu na telu. Ustima bi kroz onu rupicu isisala vazduh iz roga sve dok se on ne vakumira za kožu. Potom zubima zagrize vosak i zapuši rupu. Kada sačeka nekoliko minuta, S.M. bi ponovo probušila rupicu, “odlepila” rog i našla bi spremljeno mesto za sledeću operaciju – oteknut ovalni prostor na koži spreman da se recne kako bi se sa njega bezbedno pustila krv.

Dok su se nekada rezovi pravili oštrom britvicom danas se bezbolno, na četiri do osam mesta, koža zaseče žiletom. Potom se na otvorene ranice vrati rog i baš kao što se pre toga istiskivao vazduh sada se izvlači krv sve dok tekućina ne napuni meh u rogu. Ukoliko se desi da nakon zarezivanja kože uopšte ne poteče krv smatra se  da na tom mestu nema “s ‘ ndže r ‘o” , i traži se drugo mesto. Ponekad se jednom pacijentu radi sa svih pet rogova  a podaci beleže i osobe koje su u toku samo jednog dana imale i po petnaest seansi puštanja krvi.

(Odlomci iz knjige Vlaška magija 1)

 

KAKO DO KNJIGE

Originalne knjige „Vlaška magija 1“, „Vlaška magija 2“, „Čuda vlaške magije“, „Magija biljaka – i lek i amajlija“, „Magijski kalendar za crvena slova“, „Magijski kalendar za srećne dane“ i sve druge knjige čiji je autor Jasna Jojić naručuju se na telefone: 065/ 216-416-0  i  011/ 2452- 019 i kupuju na kiocima „Future plus“ i u „Maxi“ i „C marketima“, a u Crnoj Gori u objektima Rokšpeda i megamarketima. Knjige Jasne Jojić koje se prodaju preko internet sajtova, na uličnim tezgama i sajmovima i u STR prodavnicama,… su pirati – falsifikati i u njima nećete čitati originalne tekstove.

OBAVEŠTENJE

Sadržaj sa ovog sajta  ne sme se kopirati ili reprodukovati u bilo kom obliku, elektronskim ili mehaničkim sredstvima, uključujući fotokopiranje i  presnimavanje bez predhodnog pismenog odobrenja autora. Informacije sa ovog sajta namenjene su u obrazovne svrhe i ne treba ih koristiti za dijagnostikovanje i lečenje zdravstvenih problema, bez konsultovanja stručnog lica. Autor i izdavač ni na koji način nisu odgovorni za neprimereno korišćenje podataka sa ovog sajta ili iz knjiga Jasne Jojić.