Odlomak iz knjige Vlaška magija 1, Rituali protiv crne magije, Grčevi u stomaku

Strela koja grči stomak

Korica knjige Vlaška magija 1

Korica knjige Vlaška magija 1

Izdat je bolest strašnih grčeva u stomaku koje je teško umiriti bilo kojim analgetikom ili sedativom. Zvanična medicina (kada analizama ne može da potvrdi čir na želucu, upalu sluzokože i slično), ovu vrlo čestu bolest u Timočkoj krajini, obično dijagnosticira kao virusno obolenje koje se mora samoizlečiti. Vlaške vračare međutim iste simptome poznaju kao izdat ili strela koju je neko poslao da bode i izaziva strašne patnje.

bol

bol

Bolest se obično vrlo efikasno leči. Ponekad je dovoljno samo posetiti vračaru pa da ona nestane. Jer kako tvrdi vlaška magija ovo je simptom nečije ružne rabote nad obolelom. U bezazlenijim slučajevima radi se samo o vradžbini, a u ozbiljnijim postoji mogućnost da se uz verbalnu magiju primeni i metal živa koja u malim količinama pomešana u jelu ili piću, ostavlja dugoročne posledice.

Ovaj metal, svima dobro poznat kao jak otrov u stvari je u vrlo čestoj upotrebi u ovom kraju. Ranije se, bar kako pričaju Vlasi baš ni je prezalo da se male količine vrlo vešto nekome dodaju, obično u kafu i da se tako, namerno izazovu strašne stomačne tegobe, nervoza i napetost koje određenoj osobi navuku za sobom još niz nesreća.

Danas se taj princip osvete ili nanošenje zla drugima ređe sreće, jer je zakon mnogo rigorozniji. Ali kažu da vračke koje sebi svesno dopuste da se bave crnom magijom, ne prezaju da koriste obrede psihičkog dejstva koje imaju podjednako uspešan efekat kao i samo fiziološko prisustvo žive u organizmu.

Zato se i danas kao protiv otrov od žive koriste razne bajalice praćene ritualima. Njihova jačina  i kletva koju izražavaju u zavisno sti je od dugotrajnosti obolenja (a ono se u akutnim fazama od po dva tri dana sa pauzama od nekoliko nedelja, može vući godinama). Po mišljenju  Desanke Perić u najtežim slučajevima zlo se čak mora vratiti onome ko ga je poslao, mada se vlaška magija toga tradicionalno libi smatrajući da presude dolaze od viših sila  čiji diktat slušaju I od samog Boga.

Bajanje koje je protiv izdata zabeležio dr Paunović obavlja se britvom koja ima crnu ručicu od goveđeg roga. Dodirujući stomak bolesniku  izgovara se: “Oj ti strelo streljačo, što si kosu raspustila, što si lice nagrubila, ko te dao nije znao, nije znao ni umeo, ni tamjanom pokadio. Ja otido na kapiju iz kapije u avliju iz avlije u sobu iz sobe na sofru, od sofre u panicu, iz panice u ložicu iz ložice u gušu. Strela crče i (dete) ostade”. Bolesnik se nakon toga okadi dimom sagorele biljke izdatkinje i kozije dlake.

(Odlomci iz knjige Vlaška magija 1)

 

KAKO DO KNJIGE

Originalne knjige „Vlaška magija 1“, „Vlaška magija 2“, „Čuda vlaške magije“, „Magija biljaka – i lek i amajlija“, „Magijski kalendar za crvena slova“, „Magijski kalendar za srećne dane“ i sve druge knjige čiji je autor Jasna Jojić naručuju se na telefone: 065/ 216-416-0  i  011/ 2452- 019 i kupuju na kiocima „Future plus“ i u „Maxi“ i „C marketima“, a u Crnoj Gori u objektima Rokšpeda i megamarketima. Knjige Jasne Jojić koje se prodaju preko internet sajtova, na uličnim tezgama i sajmovima i u STR prodavnicama,… su pirati – falsifikati i u njima nećete čitati originalne tekstove.

OBAVEŠTENJE

Sadržaj sa ovog sajta  ne sme se kopirati ili reprodukovati u bilo kom obliku, elektronskim ili mehaničkim sredstvima, uključujući fotokopiranje i  presnimavanje bez predhodnog pismenog odobrenja autora. Informacije sa ovog sajta namenjene su u obrazovne svrhe i ne treba ih koristiti za dijagnostikovanje i lečenje zdravstvenih problema, bez konsultovanja stručnog lica. Autor i izdavač ni na koji način nisu odgovorni za neprimereno korišćenje podataka sa ovog sajta ili iz knjiga Jasne Jojić.