Magija, Vlaška magija, Knjiga Vlaska magija, Vlaška magija, Jasna Jojić, knjige, vlaska magija vlaška magija knjige Jasne Jojić vlaške bajalice i rituali knjige naručite na telefon 065/216-416-0. Ispovesti vračara, rituali, amajlije, bajalice

Demoni vlaške magije, Ursiatore – Suđenice

POTKUPLJIVANJE DAMA KOJE ODREĐUJU SUDBINU

Mitologija Vlaha zanimljiva je  koliko i starogrčka a bogatija je jer je mit stvaran i od životinja, bilja, prirodnih pojava pa i od ljudi. Ona je u stalnoj nadgradnji jer se i danas beleže pojave novih kreacija. Vlaška božanstva i demoni, bilo da su nastala iz prirode ili od živih ljudi, stalno su prisutna u životu i misli se da utiču na sudbinu. Druga natprirodna bića javljaju se samo povremeno, pred određene praznike i svetkovine, na mlad mesec, pomračenje ili na prelasku iz jednog u drugo godišnje doba. A njihov uticaj je periodičan.

ALI, SAMO ČAS,  PRE OVIH SJAJNIH PRIČA O SUĐENICAMA, BACITE POGLED NA KRATKU ZANIMLJIVU INFORMACIJU : POTRAŽITE OD SVOG PRODAVCA NOVINA ZA SAMO 29 DINARA ČASOPISE IZ SPISA JASNE JOJIĆ

NOVINICA – BAKINI RECEPTI ZA SREĆU-  U PRODAJI VAS ČEKA SVAKOG  5. U MESECU

NOVINICA – BAKINI RECEPTI ZA ZDRAVLJE- U PRODAJI VAS ČEKA SVAKOG 25. U MESECU 

LEK I AMAJLIJA - PO SPISIMA JASNE JOJIĆ

LEK I AMAJLIJA - MAGAZINI KOJE DUGO ČEKAMO, MAGAZINI IZ KOJIH SE UČI

Tri Mojre - Three Fates-Tri Ursiratore-Tri Suđenice
Tri Mojre – Three Fates-Tri Ursiratore-Tri Suđenice

Kad se u kući rodi dete, kaže vlaško verovanje odmah stižu i Suđenice, tri demona koji u prve tri večeri po rođenju bebe određuju sudbinu za ceo njen život. Starija sestra Suđenica, po verovanju Vlaha, je prelja koja od srebrnkastih niti prede vlakna dugog ili kratkog života. Zato je narod i zamišlja kako sedi sa preslicom u rukama i prebire konce života i smrti ljudi.

Ali time je posao određivanja sudbine tek započeo. Pređu treba sakupiti u sukalo koje se kao čigra neprestano vrti. Zato srednja sestra pomaže da se pređa slaže kako je zamišljeno i time tačno predodređuje kako će ko u životu proći. I tek kada se niti spuste, najmlađa sestra ih preseče makazama i odredi kada će ko, i kako umreti.

Suđenice su milosrdne kad čovek u njih veruje, prizove ih i smatra da njihove odluke treba neprikosnoveno kao tok života, i prihvatati. Domaćinstva u istočnoj Srbiji to i danas pokazuju držeći u prva tri dana novorođenčetovog života, upaljena svetla a na stolu kolače i vino. Danas se u vlaškim krajevima ponude za sve tri Suđenice daju u jednoj posudi. Pa kada ujutru zateknu nagriznut kolačić (a svi se ukućani kunu da se nisu šegačili sa svojim najbližima) oni i ne znaju koja se poslužila. Ali imaju znak da su Ursitoare, kako Su-đenice zovu na vlaškom, bile zadovoljne dok su određivale kob novorođenčeta. Sudile su po starešinstvu a zadnju je reč dala najmađa koja je obično i najmilosrdnija u dodeli fatuma.

Po zapisima etnologa dr Slobodana Zečevića njima su nekada ostavljane po tri pogače premazane medom, čaše vina, kocke šećera i jedan dukat. Svejedno je su li se Suđenice  poslužile ili ne, obred se završavao tako što bi pogače, ukoliko je novorođenče muško pojeli muškarci iz kuće, a ako je devojčica, odrasle žene. Zlato bi uvek ostajalo detetu i služilo bi po potrebi kao amajlija a kasnije u životu i kao beleg sa kojim radi vračara…

Sve tri Suđenice, tvrde Vlasi, izgledaju slično. Obučene su jednodelno, u duge bele haljine koje mogu da simboliziju i jedinstvo tela, duše i duha. Zli demoni takođe bez deobe, odeveni su u crne odore. A čovek, nasuprot tim  dobrim i zlim silama, kao nesavršen  morao bi nositi odeću iz delova. Za  malu decu preporučljivo je da to bude u znaku broja tri. Zato se za bebe, nejedinstvena ljudska bića, sprema oprema koja sadrži samo kapicu, benkicu i čarapice. Sa zaštićenom glavom, telom i nogama novorođenče se izvodi pred ono što nijedno ljudsko stvorenje ne može zaobići. Pred sud Ursiatora.

Prisluškivanje odluke Suđenica dok određuju životni tok deteta strogo je zabranjeno. Baš kao što je to slučaj i kod rimskog subonosnog trojstva Parke ili helenskih mojri. I Čajkanović je zabeležio da je kazna za pronicanje u tajne htonskog sveta, smrt. Ali ako čovek slučajno čuje šta je dosuđeno detetu, proći će bez posledica čak i ukoliko tajnu otkrije detetovim roditeljima. Jer moć suđenica je ogromna i ljudi  ne mogu ni pod kojim uslovima da suspregnu njihove prvobitne odluke.

Snagu njihovih predskazanja pokazuje i priča koja se često pominje u narodu. Ona govori o čoveku koji se zatekao u domu svojih prijatelja kada im se rodio sin. Čuo je i odluku suđenica da mladić na dan svoje svadbe padne u dvorišni bunar i umre. Nakon više od dve decenije, čovek je ponovo došao u kuću svojih prijatelja i zakovao poklopac na bunaru. Mladić je međutim usred svog svadbenog veselja osetio iznenadnu bol, dogegao se do bunara i pao mrtav preko poklopca. Zato kod Vlaha i danas kada nekoga snađe neka nesreća ili neočekivana sreća kažu “Ašaja ursat” – tako je suđeno.

Razumevanje koje Vlasi  pokazuju za neminovno je čini se bezgranično.  Ali pri boljem upoznavanju njihovih verovanja lako se uviđa da je razlog tome čvrst stav da stvari nikada nisu samo crne ili bele. Naprotiv baš kao što znaju  da su čoveku i Bog i đavo domišljata iskušenja, Vlasi tvrde da to čine i mnogi njima znani demoni..

Zato i Ursiatore, te fatalne sudije, četvrtog dana po rođenju čoveka postaju oličenje milosnica. Imaju i moć da novorođenče zaštite od Babica, zlih demona i ne sustežu se da ih  spreče da naškode majci i detetu. I tokom trudnoće i u prvih 40 dana po porođaju. Za razliku od Suđenica, Babice su, kako ih već zamišljaju Vlasi, odevene u crno. Crne duge raspletene kose, šunjaju se po mraku. Koriste ga da otmu nešto od bebinog rublja kako bi preko njega preuzelu svu vitalnu životnu energiju novorođenčeta.  Pri tom su vrlo lakome jer je snaga te energije revitalizujuća i kod svih demona na visokoj ceni….

(odlomci iz knjige „Vlaška magija 1“ Jasne Jojić)

KAKO DO KNJIGE

Originalne knjige „Vlaška magija 1“, „Vlaška magija 2“, „Čuda vlaške magije“, „Magija biljaka – i lek i amajlija“, „Magijski

Korica knjige "Vlaška magija 1", Jasne Jojić, original se kupuje na broj +381(0)65/216-416-0
Korica knjige “Vlaška magija 1”, Jasne Jojić, original se kupuje na broj +381(0)65/216-416-0

kalendar za crvena slova“, „Magijski kalendar za srećne dane“ i sve druge knjige čiji je autor Jasna Jojić naručuju se na telefone: 065/ 216-416-0  i  011/ 2452- 019 i kupuju na kiocima „Future plus“ i u „Maxi“ i „C marketima“, a u Crnoj Gori u objektima Rokšpeda i megamarketima. Knjige Jasne Jojić koje se prodaju preko internet sajtova, na uličnim tezgama i sajmovima i u STR prodavnicama,… su pirati – falsifikati i u njima nećete čitati originalne tekstove.

OBAVEŠTENJE

Sadržaj sa ovog sajta  ne sme se kopirati ili reprodukovati u bilo kom obliku, elektronskim ili mehaničkim sredstvima, uključujući fotokopiranje i  presnimavanje bez predhodnog pismenog odobrenja autora. Informacije sa ovog sajta namenjene su u obrazovne svrhe i ne treba ih koristiti za dijagnostikovanje i lečenje zdravstvenih problema, bez konsultovanja stručnog lica. Autor i izdavač ni na koji način nisu odgovorni za neprimereno korišćenje podataka sa ovog sajta ili iz knjiga Jasne Jojić.

 

 

LEK I AMAJLIJA - PO SPISIMA JASNE JOJIĆ

LEK I AMAJLIJA - MAGAZINI KOJE DUGO ČEKAMO, MAGAZINI IZ KOJIH SE UČI