AMAJLIJE IZ VLAŠKE MAGIJE

OGLAS knjige plavi bez cena
crven konac protiv uroka iz knjige Jasne Jojić

protiv uroka iz knjige Jasne Jojić

OVO JE STRANICA KOJA ĆE SE AŽURIRATI MESEČNO NOVIM CITATIMA IZ KNJIGA KOJE JE O VLAŠKOJ MAGIJI NAPISALA JASNA JOJIĆ. PRE NEGO ŠTO JE PREGFLEDATE UPOZNAJTE SA NOVIM NOVINAMA PO ISTRAŽIVANJIMA I SPISIMA JASNE JOJIĆ.      

  • SVE SA OVE STRANE JE IZ KNJIGA “VLAŠKA MAGIJA  1   I  2 “

ČEMU AMAJLIJE?

Mistika vlaške tradicije zasnovana na potpuno ovozemaljskim pojmovima. U njoj je kosmos podređen čoveku a čovek kosmosu. U toj ravnopravnosti harmonija je neizbežna i treba je samo sagledati. Od kako se čovek rodi on, po vlaškoj tradiciji, nije započeo samo život, pripremio se za odrastanje i starenje, već i za smrt.

Ovaj originalan pristup postojanju, egzistenciji bića, glavni je adut drevnog vlaškog verovanja. Ovako razuđenu i zanimljivu kulturu, u kojoj su početak i ishod ista tačka, treba tražiti u upornom odbijanju ove malobrojne nacije koja naseljava istočnu Srbiju, da se odrekne prastarih verovanja i paganskih predstava. Tako je hrišćanstvo, koje su bez rezervi prihvatili svi drugi narodi naseljeni na ruševinama stare rimske imperije u Evropi, kod Vlaha postalo još samo jedna mogućnost da se u tradicionalnoj veri nešto eventualno ne izjalovi, kec iz rukava koji se može iskoristiti ukoliko se patnje i iskušenja, na ovom ali i na onom svetu, uvećavaju.

Tako je bilo, tako je i ostalo do danas. Za Vlahe je i dalje, život tek vreme koje treba iskoristiti kako bi se savršeno pripremili za smrt. Zato su pored obreda i rituala za spokojan život, do najsitnijih detalja do sada sačuvali i sve svoje običaje, pa i bajalice kojima se pripremaju za period posle smrti.

(Odlomci iz knjige Vlaška magija 1 I 2 Jasne Jojić)

 

 

AMAJLIJA OD BELOG LUKA ZA NOVOROĐENČE

Čen belog luka na čelu porodilje štiti i majku i novorođenče od dosadnih Babica. Tokom života pouzdana je amajlija koja na putovanjima čuva od “razbojničkih” prepada aljilja i nervoznih vila. Ali i od krvopija kada se noću prolazi pored groblja. Vlasi misle da beli luk i inače donosi dobro ukućanima pa nanizane vence kače o desni ili levi dovratak kuće. Sa leve strane on šti ti od demona i donosi duhovni mir i sreću. Okačen sa desne strane ve nac belog luka štiti dom od eventualnih neprijatelja iz okoline, sprečava razmirice i svađe a po nekim verovanjima, obezbeđuje i materijalno blagostanje. Venac obešen u štali  štitio je životinje a u polju useve. I taj se metod preduzima kad god postoje nagoveštaji nekih bolesti, epidemija ili prirodnih nepogoda.  Nošen u džepu, čen belog luka može sprečiti mučninu i nesvesticu a uz druge dodatke njegovi  eterični mirisi vraćaju one koji padnu  u trans, leči alkoholičare i epileptičare. Ako se nosi pod kapom beli luk otklanja migrenu. Po receptu koji je zapisala etnolog Gordana Živković, beli luk izgnječen i uvijen u gazu služio je za masažu čela protiv glavobolje, zajedno sa svinjskom mašću….. Beli luk Vlasima  je nezamenjivi pratilac i do onog sveta….   (Odlomci iz knjige Vlaška magija 1 Jasne Jojić)
  • ZA SREĆU U 2012. - NOVA NOVINA NA KIOSCIMA - ZVEZDARICA

ZVEZDARICA S UPUTSTVIMA ZA SREĆU – URADI SAM – NARUČUJE SE NA TEL 065216416 0

“Vlaška magija 1 i 2”, Jasne Jojić, original se kupuje na broj +381(0)65/216-416-0

Originalne knjige „Vlaška magija 1“, „Vlaška magija 2“, „Čuda vlaške magije“, „Magija biljaka – i lek i amajlija“, „Magijski kalendar za crvena slova“, „Magijski kalendar za srećne dane“ i sve druge knjige čiji je autor Jasna Jojić naručuju se na telefone: 065/ 216-416-0  i  065/ 2452- 019 i Knjige Jasne Jojić koje se prodaju preko internet sajtova, na uličnim tezgama i sajmovima,… su pirati – falsifikati i u njima nećete čitati originalne tekstove.

AMAJLIJA OD NOKTIJU I KOSE ZA PREVENCIJU EPILEPSIJE

Pramen kose je jedna od najstarijih amajlija kojim je čovek pokušavao da zaštiti život novorođenčeta i da mu sudbinu učini boljom. Kasnije su se kao amajlije koristili i prvi zubići, posle perioda promene mlečnjaka, potom nokti,  i –  sasušena pupčana vrpca kao jedna od najmoćnijih amajlija. Vlaška magija poznaje sve ove načine zaštite, ali otpatke ljudskog organizma koristi u magiji na razne načine, u zavisnosti našta tom amajlijom želi da utiče.

izrastao noktić kao moćna zaštita... iz knjige Jasne Jojić
izrastao noktić kao moćna zaštita… iz knjige Jasne Jojić
SFINGA S TEL BR

Tako vlaške vračare kao preventiva za epilepsiju ukoliko je već u porodici bilo slučajeva bolesti. Novorođenčetu se desetog dana po rođenju pravi amajlija. Tada se obavi i dečje krštenje. Pravi se veliko slavlje kome obavezno prisustvuje i zdrav desetogodišnjak. Veći dečak treba da bebi odseče pramen kose a potom i nokte. Prvo s palca desne ruke i leve noge a onda s palca leve ruke i desne noge. Sve to se savije u zamotuljak i ušiva u odeću. Majka a i dete kada odraste mora voditi računa da amajlija uvek bude uz njega. Kosa i nokti inače po verovanju Vlaha jedine materije koje ne trule, i prate čoveka i do onog sveta, sačuvaće ga od epilepsije.

AFRODITA TEL

KRŠTENJE I AMAJLIJA OD ŠUPLJEG KOLAČIĆA

Krštenje se kod Vlaha izvodi nezavisno od hrišćanskog krštenja u crkvi na koji pripadnici ove nacije idu obavezno (verovatno da se ne bi izdvojili iz šire zajednice sa kojom dele zemlju). Ali nakon obreda kod sveštenika koji garantuje da detetova duša neće nakon smrti lutati sa nekrštenima, te da mu se ime neće zatrti jer je registrovano i pred ljudima i pred Bogom, izvodi se i tradicionalni obred. U njemu obavezno učestvuje i kum koji detetu određuje ime i zadužen je da prati važan ritual prvog šišanja. Šuplji kolač koji on donosi stavlja se detetu na vrh glave. Kroz rupu oblog kolača provlači se po jedan pramen sa temena i čela deteta i iznad desnog pa potom i levog uha. Prilikom odsecanja pramenova javno se saopštava ime deteta koje su do tada znali samo kum i sveštenik. Po saznanjima Vlahovića ovaj kolač sa kosom, stavlja se na jabuku i simbolično nastavlja tradiciju prinošenja žrtve precima kojima se u kulturi vlaškog etnosa pridaje velika čast.

Inicijacija
Inicijacija

Po rečima Desanke Perić, međutim, samo se kolač koristi kao zavet umrlima dok detetova kosa služi za drugi  deo rituala.  Ona se lepi voskom od sveće. Zajedno sa crvenim končićem (kojim su premerena visina deteta i raširene ručice), stavlja se u flašu sa vodom. Nakon bajanja grančicom od bosiljka i gašenja užarka uglja, ta vodica daje se majci da njome sledeća tri dana prska dete, sebe i prostoriju u kojoj beba boravi. Kada se vodica istroši, pramen se vadi i detetu zavetuje kao amajlija dok se flaša sa bosiljkom nosi na reku. I to treba da učini majka, jer je kraj ovog višednevnog rituala važan za razbijanje mogućnosti da detetova duhovna energija tokom života bude “vezana” nečastivim silama ili moćima neke druge vračare. Majka treba da opkorači potok u suprotnom smeru od njegovog toka. Kada tri puta izgovori formulu kojom odvezuje svoje dete, baca flašu sebi iza leđa da zajedno sa rekom poteče i ono što je bilo zatvoreno u staklu. Ceo postupak ponekad je lek a  ponekad i preventiva za još jednu ružnu naviku. Postoje mnogi elementi da se poveruje Desanki Perić koja je ispričala da neki žitelji Timočke krajine  odmalena vezuju decu.

(odlomci iz knjige „Vlaška magija 1 i 2“ Jasne Jojić)

Korica knjige "Vlaška magija 1" Jasne Jojić
Korica knjige “Vlaška magija 1” Jasne Jojić

KAKO DO KNJIGE

Originalne knjige „Vlaška magija 1“, „Vlaška magija 2“, „Čuda vlaške magije“, „Magija biljaka – i lek i amajlija“, „Magijski kalendar za crvena slova“, „Magijski kalendar za srećne dane“ i sve druge knjige čiji je autor Jasna Jojić naručuju se na telefon: 065/ 216-416-0 . Knjige Jasne Jojić koje se prodaju preko internet sajtova, na uličnim tezgama i sajmovima i u STR prodavnicama,… su pirati – falsifikati i u njima nećete čitati originalne tekstove.

 

OBAVEŠTENJE

Sadržaj sa ovog sajta  ne sme se kopirati ili reprodukovati u bilo kom obliku, elektronskim ili mehaničkim sredstvima, uključujući fotokopiranje i  presnimavanje bez predhodnog pismenog odobrenja autora. Informacije sa ovog sajta namenjene su u obrazovne svrhe i ne treba ih koristiti za dijagnostikovanje i lečenje zdravstvenih problema, bez konsultovanja stručnog lica. Autor i izdavač ni na koji način nisu odgovorni za neprimereno korišćenje podataka sa ovog sajta ili iz knjiga Jasne Jojić.

AMAJLIJA  KOJA  ŠTITI  BRAK

…. A onda mi je ponovila jedan ritual koji su mnogi etnolozi zabeležili po različitim krajevima Timočke Krajine. On je podoban za bračni par koji zajednički želi da se zaštiti od iskušenja neverstva:  „Najbolje je da oboje pođu u ljuštura puževa blizanaca koristila se za amajliju….

(Odlomak iz knjige Vlaška magija 2)

3 KNJIGE S TELEF 3 D REKLAMA

AMAJLIJA  ZA  STICANJE DUHOVNIH  MOĆI

Bar jednom godišnje ponekad i češće vračare bi bacale čini prvo na sopstvene mnogobrojne rekvizite. Tada bi ponovo davale moć i same sebi, posebno malom prstu koji se smatra vrlo važnim u magijanju.
To se izvodi večernjim obredom uz pomoć puža.  Malim prstom leve ruke, inače zadužene za kontakt sa duhovnim svetom, lagano se dodiruju puževi lepljivi rogovi uz basmu “Ustu biče, moje biče jače”, pričala je Desanka Perić, čuvena vračara iz Bora.
 

AMAJLIJE ZA ZDRAVLJE

I petao i kokoška prate novogradnju  u Timočkoj krajini. Kada se izabere lokaciji prvo se na nju puste životinje. Bubice i mravi a onda i pas koji obično legne gde je energija dobra i mačka koja se ugnjezdi pod lošim vibracijama. Pošto je mesto dobro odabrano, pre prvih radova zakolje se petao i njegovom se krvlju poprska ceo prostor. Glava se zazida u temelj jer se veruje da za svaku novu građevinu čovek mora platiti danak. Glavom petla preduhitruje se rizik da to bude neko od ukućana.

AMAJLIJA SOVA - U PRAVO VREME NA PRAVOM MESTU PRAVA PRICA, narucuje se na telefon 065-216 416 0
petao – jedna od važnijih životinja u vlaškoj magij

U nekim selima kokoš ili petao kolju se i po useljenju. Tada se glava žrtve zakopa duboko pod novim ognjištem a meso se nakon obreda žrtvovanja pojede. I na kraju pre no što novu kuću nasele, lju-di u nju unose živog petla da protrči i kukurikne kako bi se svi ukućani u njoj rano budili i bili vredni i veseli kao petlići

Iste ptice žrtvuju se i početkom setve ili žetve. Ali i za teranje uroka i bolesti. Verovanje kaže da se padavica leči tako što se na mestu gde padne bolesnik zakopa živ crni petao, ako se radi o muškarcu, a beli ukoliko je u pitanju žena. Etnolog S. Trojanović pominje da su neke vračare ovu bolest lečile naručivši od bolesnika da im donese crno pile bez ijednog belega (po mogućstvu ukradeno), pokvareno jaje, i torbu. Zajedno odu pod drvo koje vračara odredi, tamo se bolesnome iseku nokti stave se u kljun mladunčetu a kad se bolesnik ne osvrćući se udalji, vračara živu životinju pokopa u rupu pod drvetom. Jaje razbije o drvo a staru torbu obešenu o granu ostavu na njemu i sama, opet bez osvrtanja odlazi.

(Odlomci iz knjige Vlaška magija 1 Jasne Jojić)

AMAJLIJA MEDITERANSKO OKO, narucuje se na telefon 065-216 416 0

KAKO DO KNJIGE

Originalne knjige „Vlaška magija 1“, „Vlaška magija 2“, „Čuda vlaške magije“, „Magija biljaka – i lek i amajlija“, „Magijski kalendar za crvena slova“, „Magijski kalendar za srećne dane“ i sve druge knjige čiji je autor Jasna Jojić naručuju se na telefone: 065/ 216-416-0  Knjige Jasne Jojić koje se prodaju preko internet sajtova, na uličnim tezgama i sajmovima i u STR prodavnicama,… su pirati – falsifikati i u njima nećete čitati originalne tekstove.

3 KNJIGE S TELEF 3 D REKLAMA

AMAJLIJA KOJA VEKOVIMA ČUVA OGNJIŠTE :

“DA SE KUĆA NE RASKUĆI”

Kosa novorođenčetra se prvi put šiša obavezno tokom neparnih godina života, u prvoj, trećoj ili petoj godini starosti. Nakon toga se sa par dlačica izvrši neki od navedenih rituala a drugi deo se sačuva u vosku ili se uvalja oko dukata.

zlatni dukati za stabilnost
zlatni dukati za stabilnost

Tako upakovana kosa oko dukata, obično se ostavi na najvišu gredu kuće. Verovanje kaže da se time dete kada odraste zadržava u domu.  Obezbeđuju mu se dugotrajnost i stabilnost kao što je i sama kuća stabilna i čvrsta.  I, u svakom slučaju, dok ne odraste (muškarac ne stasa za vojsku a devojka za udaju),  kosa zarobljena pod zlato i pod  gredu obezbeđuje sreću i spokojstvo.

AJURVEDA - NOVA KNJIGA JASNE JOJIC NA 192 STRANE U KOLORU - ILUSTROVANI PRIRUCNIK STAROINDIJSKE MEDICINE, NA KIOSCIMA I NA TELEFON 065-216 416 0

AMAJLIJE  DOBIJENE  OD MOĆNE  VANBRAČNE DECE

Vlasi smatraju dete rođeno van braka ima nadprirodne moći i da živi delom u ovom izgrađenom a delom u svetu koji kreira usud. Za razliku od drugih sredina gde se mališanu  kojem se ne zna otac, odmah pridoda oznaka “kopile”, kod Vlaha su vanbračna deca nešto vrlo blisku polubožanstvu. Deca rođena u braku, misle Vlasi, plod su i iz dužnosti i obaveze. A  vanbračno dete je usud. Uglavnom začeto u žarkoj ljubavi i strasti. Zato Vlajinje obdarene da leče i proriču preporučuju da se noktić ili pramen kose vanbračnog deteta uvek nose sa sobom kao amajlija a da se njegovo ime priziva u nevolji, naročito protiv opsena od bezobličnih  stvorova kakvi su Vodeni duh ili Zmaj.

Resize of oglas karte veciATENA, ARTEMIDA I KARIATIDA, narucuje se na telefon 065-216 416 0AFRODITA I APOLON, narucuje se na telefon 065-216 416 0oglas zodijacki znaci